хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Новини

Лавинната опасност в улеите остава много висока

[09/02/10]
Лавинната опасност в улеите остава много висока Снимки: 1

   Въпреки натрупания нов сняг и привидно по-стабилната снежна покривка, опасността от лавини остава изключително висока, особено в улеите източно от влека по Сухия рид. Ниските температури са причина новата снежна покривка да не се "спои" със старата и да има опасност от отцепване на снежни "дъски". През последните дни станахме свидетели на спонтанно падане на лавини дори на места с по-малък наклон.

   През идващия уикенд се очаква да работи влекът тип "паничка". Въпреки че той изкачва скиорите и сноубордистите над нивото на улеите, призоваваме ги да не предприемат рисковани пускания през лавионоопасните улеи, а да ползват утвърденото трасе на пистата западно от влека.

   Лавинна опасност има все още и по склонове с по-малък наклон по протежение на Сухия рид в посока към долината на хижа Скакавица. Поради тази причина препоръчваме подсичането на склона, при желание за спускане през гората или просеката в нея, да става по протежение на зимната стълбова маркировка или по-ниско успоредно на нея. Стълбовете в жълто и черно започват от хижа Рилски езера, пресичат трасето на влека между трети и четвърти стълб и продължават на северозапад на безопасно разстояние от лавиноопасните склонове.

  
    Снимката е предоставена от БАССЕС.
назад